مقایسه چراغ های ال ای دی و متال هالید
تکنولوژی الایدی LED، نسبت به متالهالید، پیشرفتهتر و جدیدتر است، بنابراین در مقایسهی پروژکتور الایدی و متال هالید، چراغهای الایدی بسیار کممصرفتر، بهینهتر و کارآمدتر میباشند.
اولین تفاوت اصلی چراغهای ال ای دی و متال هالید، تفاوت در ساختار و فناوری آن هاست، چراغ های ال ای دی دارای کریستال نیمههادی هستند که با عبور جریان برق، روشن میشوند. در مقابل چراغ های متال هالید، لامپهای تخلیه گاز با شدت بالا هستند، به طوری که داخل حباب لامپ، مخلوط گازی جیوه تبخیر شده (مانند لامپ بخار جیوه) به همراه نمکهای هالوژنی یا همان متال هالید ها (یدور سدیم، یدور تالیوم و یدور ایندیوم) توسط ایجاد قوس الکتریکی، نور تولید میکنند.
بدیهی میباشد که همین تفاوت در فناوری ساخت، موجب شده است تا مصرف انرژی ال ای دی ها بسیار پایینتر از متال هالید ها باشد. در مقایسه ال ای دی و متال هالید، باید گفت ال ای دی ها از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفهتر میباشند.
اما “تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید چیست؟” در مقایسه ال ای دی و متال هالید، میتوان به تفاوت در مصرف انرژی، طول عمر، جهت انتشار نور، ثبات نوری، بازده روشنایی، رنگ نور، میزان حرارت تولیدی، زمان روشن شدن و هزینههای نگهداری اشاره کرد.
مقایسه ال ای دی و متال هالید | لامپ ال ای دی LED | لامپ متال هالید |
مصرف انرژی | پایین و بهینه | بالا |
طول عمر | ۵۰۰۰۰ ساعت | ۱۵۰۰۰ – ۱۰۰۰۰ ساعت |
جهت انتشار نور | نور متمرکز تا ۱۵۰ درجه – آلودگی نوری ندارد. | ۳۶۰ درجه – آلودگی نوری دارد و باعث هدر رفتن لومن میشود. |
افت نوری | محسوس نیست. | بسیار زیاد |
حرارت تولیدی | کم | زیاد |
زمان روشن شدن | در لحظه روشن میشود. | ۵ دقیقه |
بازده روشنایی | حدود ۹۵ لومن بر وات | کمتر از ۸۰ لومن در وات |
هزینه سرویس و نگهداری | کم | زیاد |
نیاز به تعویض زود هنگام | ندارد | دارد |
در ادامه ۸ تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید ، که باید بدانید، را بررسی میکنیم!
-
مقایسه ال ای دی و متال هالید از نظر تکنولوژی ساخت
میتوان گفت اولین تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید ، تفاوت در فناوری ساخت این دو نوع چراغ میباشد و باعث ایجاد سایر تفاوتها شده است.
چراغهای متال هالید دارای تکنولوژی قدیمیتری میباشند و از سال ۱۹۶۰ مورد استفاده قرار گرفتهاند، لامپهای تخلیه گاز با شدت بالا هستند و از طریق ایجاد قوس الکتریکی درون حبابی مملو از بخار جیوه و بخار نمک های هالوژنی مانند یدور سدیم، یدور ایندیوم و یدور تالیوم روشنایی سفیدی ایجاد میکنند.
دارای دو بخش لولهی آرک و حباب بیرونی میباشند، الکترودهای مثبت و منفی درون لوله قرار گرفته اند، با اعمال ولتاژ و انتقال جریان برق از یک الکترود به دیگری، گرما ایجاد میشود که سبب تبخیر نمک های هالوژنی یا همان متال هالید ها میشود، در این حالت متال هالید ها از خود نور سفید رنگی تولید میکنند. نقش حباب بیرونی حفاظت از لوله و جلوگیری از انتشار اشعه فرابنفش به بیرون میباشد.
چراغ های ال ای دی LED، همان طور که در مقالهی “پروژکتور ال ای دی چیست؟” توضیح دادیم، نسل جدید و پیشرفته تجهیزات روشنایی میباشند. ال ای دی LED مخفف Light Emitting Diode به معنای دیود ساطع کنندهی نور است، دیودهای ال ای دی دارای یک کریستال جامد نیمههادی هستند که به محض عبور جریان برق، نور تولید میکنند، بنابراین نیازی به گرم شدن اولیه ندارند.
۲. مقایسه ال ای دی و متال هالید از نظر افت نوری
یکی از مهمترین ۸ تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید ، تفاوت در ثبات نوری این دو نوع لامپ میباشد. لامپهای ال ای دی LED به مرور زمان دچار افت نوری نمیشوند، بنابراین نیاز به تعویض زودهنگام ندارند. میتوان گفت ال ای دی ها پس از حدود ۶۵۰۰۰ ساعت روشن بودن، حدود ۳۰% لومنهای خود را از دست میدهند. در حالی که لامپ های متال هالید، با حدود ۸۰۰۰ ساعت کار کردن، ۳۰% درصد لومن های خود را از دست میدهند! بنابراین برای تجربهی میزان روشنایی اولیه خیلی زود نیاز به تعویض لامپ متال هالید پیدا میکنید که در طول زمان بسیار هزینهبر خواهد بود.
۳. مقایسه ال ای دی و متال هالید از نظر طول عمر
در مقایسه ال ای دی و متال هالید، طول عمر چراغ ها بسیار مهم میباشد. طول عمر لامپ متال هالید حدود ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ ساعت است، در حالی که طول عمر لامپ ال ای دی LED بالای ۵۰۰۰۰ میباشد. باید توجه داشت که این اعداد در صورتی درست هستند که اجزای داخلی لامپ خراب نشود. همچنین خوب است بدانیم که یکی از روش های تعیین طول عمر تجهیزات نوری روش L۷۰ میباشد، یعنی زمانی که لامپ، پروژکتور و … ۷۰% لومن های اولیه خود را از دست داده است و با اینکه نسوخته، عملا روشنایی چندانی ندارد، اما وات مصرفی آن طبیعتا تغییری نمیکند.
۴. مقایسه چراغ های ال ای دی و متال هالید از نظر جهت انتشار نور
یکی دیگر از مهمترین ۸ تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید ، تفاوت در جهت انتشار نور میباشد. در مقایسهی ال ای دی و متال هالید، لامپ های متال هالید در همه جهات (۳۶۰ درجه) نور را منتشر میکنند، بنابراین بک سری از پرتوهای نور موازی سطح زمین میباشند و عملا در روشنایی نقشی ندارند. برای حل این مشکل و متمرکز کردن پرتوهای نور در متال هالید ها، از رفلکتور استفاده میشود.
استفاده از رفلکتور یا همان بازتابنده باعث میشود، حین همین انعکاس ها، حدود ۳۰% لومن ها از دست بروند. اما نور ال ای دی ها متمرکزتر میباشد و پرتو نور موازی زمین منتشر نمیکنند. زاویه تابش نور محدود تر است، به طوری که در پروژکتورهای SMD تا ۱۵۰ درجه و در پروژکتورهای COB کمتر از ۹۰ درجه میباشد. محدود تر بودن زاویه تابش در ال ای دی ها موجب افزایش کیفیت نورپردازی و از بین رفتن آلودگی نوری در محیط میشود که بسیار اهمیت دارد.
۵. مقایسه چراغ های ال ای دی و متال هالید از نظر بازده روشنایی (کارایی)
یکی دیگر از ۸ تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید، بازده روشنایی یا همان کارایی چراغ است. به طور کلی بازده روشنایی نسبت میزان روشنایی (لومن) به توان مصرفی (وات) میباشد و واحد آن لومن بر وات است. این پارامتر به خوبی نشان میدهد که تا چه میزان خرید پروژکتور ال ای دی LED، همان گونه که در مقالهی “راهنمای خرید پروژکتور LED” به آن اشاره کردیم، باعث کاهش مصرف انرژی و به دنبال آن کاهش هزینههای مربوط به قبض برق میشود.
در مقایسه چراغ های ال ای دی و متال هالید، بازده روشنایی ال ای دی ها حدود ۹۵ لومن بر وات میباشد، یعنی ۹۵ درصد انرژی مصرفی را به نور تبدیل میکنند، فقط ۵ درصد آن هدر میرود و به گرما تبدیل میشود.
در حالی که بازده روشنایی هالیدهای فلزی کمتر از ۸۰ درصد است! به عنوان مثال یک لامپ متال هالید ۴۰۰ واتی را در نظر بگیرید، این لامپ حدود ۳۶۰۰۰ لومن روشنایی ایجاد میکند. در محاسبهی بازده آن باید بالاست یا همان ترانس را نیز در نظر بگیریم که باعث میشود توان مصرفی ۱۵ درصد افزایش یابد. یعنی ۴۶۰ وات/ ۳۶۰۰۰ لومن = ۷۸.۲ لومن بر وات. همواره در نظر داشته باشید که هرپه راندمان یا بازده لامپ شما بالاتر باشد، مصرف انرژی آن نیز بهینهتر است!
۶. مقایسه چراغ های ال ای دی و متال هالید از نظر سرعت روشن شدن
یکی از ۸ تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید، تفاوت در سرعت روشن شدن و رسیدن به حداکثر میزان روشنایی میباشد. همان طور که در مقالهی “مزایا و معایب پروژکتور ال ای دی LED” گفتیم، محصولات ال ای دی مانند پروژکتور LED، پروژکتور SMD و پروژکتور COB نیازی به گرم شدن اولیه جهت تولید نور ندارند و به محض وصل شدن به جریان برق روشن میشوند و حداکثر میزان روشنایی خود را ارائه میدهند. در حالی که مکانیزم تولید نور در متال هالید ها بر اساس گرم شدن میباشد و حدود ۵ الی ۷ دقیقه طول میکشد تا به حداکثر میزان روشنایی برسند.
۷. مقایسه ال ای دی و متال هالید از نظر رنگ نور
یک تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید، رنگ نور آنها میباشد، به طوری که ال ای دی ها دارای طیف گستردهای از رنگ نور از ۲۲۰۰ کلوین (نور گرم و زرد) تا ۶۵۰۰ کلوین (نور سرد و سفید) هستند. در حالی که لامپ های متال هالید ها تنها نور سفید تولید میکند.
۸. مقایسه چراغ های ال ای دی و متال هالید از نظر انتشار اشعه فرابنفش (UV)، مادون قرمز و استفاده از جیوه
محصولات ال ای دی نظیر لامپ ال ای دی LED و پروژکتور ال ای دی LED، امواج مضر مانند فرابنفش و مادون قرمز منتشر نمیکنند، مادون قرمز باعث هدر رفتن انرژی میشود و اشعه فرابنفش برای سلامت انسان و محیط زیست خطرناک است. در مقابل لامپهای متال هالید مادون قرمز و اشعه فرابنفش منتشر میکنند، هرچند یکی از کاربردهای حباب بیرونی لامپ جلوگیری از انتشار اشعه فرابنفش به بیرون است اما به طور کامل نمیتواند جلوی انتشار آن به محیط بیرونی را بگیرد.
در مقایسه ال ای دی و متال هالید موضوع دیگری که اهمیت دارد استفاده از جیوه میباشد. جیوه فلز مایع سمی میباشد که برای سلامت انسان خطرناک است، با این حال متال هالید ها حاوی مقداری جیوه هستند. اما در ساخت محصولات ال ای دی از جیوه استفاده نمیشودريا، بنابراین ال ای دی ها دوستدار سلامت انسان و محیط زیست محسوب میشوند.
سخن پایانی
در این مقاله ۸ تفاوت اصلی چراغ های ال ای دی و متال هالید را بررسی کردیم. به طور خلاصه میتوان گفت، در مقایسه ال ای دی ها و متال هالید ها، چراغهای ال ای دی LED، بسیار کممصرفتر میباشند، طول عمر بالا در حدود ۵۰۰۰۰ ساعت دارند، دچار افت نوری نمیشوند، دارای بازده نوری بالای ۹۰ لومن بر وات هستند، نور را در یک زاویه مشخص منتشر میکنند که از هدر رفتن آن جلوگیری میشود، به محض وصل شدن به جریان برق روشن میشوند و به حداکثر میزان روشنایی خود میرسند.
رنگ نور ال ای دی ها متنوع و در بازهی گسترده ۲۲۰۰ کلوین تا ۶۵۰۰ کلوین (از رنگ گرم زرد تا رنگ سرد سفید) میباشد، حرارت کمی ایجاد میکنند، اشعههای مضر مانند فرابنفش تولید نمیکنند و در نهایت نیاز به تعویض زودهنگام و نگهداری خاصی ندارند.
در مقابل، چراغهای متال هالید، مصرف انرژی بالاتری دارند، خیلی سریع دچار افت نوری میشوند (بعد از حدود ۱۰۰۰۰ ساعت کار کردن، ۵۰% از لومنهای خود را از دست میدهند.)، طول عمر کم در حدود ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ ساعت دارند، انتشار نور آن ها در همه جهتها (۳۶۰ درجه) میباشد و باعث هدر رفتن لومنهای زیادی میشود، حرارت بیشتری تولید میکنند زیرا برای روشن شدن، ابتدا گرم میشوند، بنابراین حدود ۵ دقیقه زمان میبرد تا به حداکثر میزان روشنایی خود برسند، رنگ نور محدودی دارند اما رنگ سفید خوبی ارائه میدهند، اشعه فرا بنفش تولید میکنند و در نهایت شکننده هستند.
و در آخر توجه داشته باشید که خرید پروژکتور ال ای دی LED، یک سرمایهگذاری طولانی مدت است، زیرا نیازی به تعویض زودهنگام ندارید و هزینههای مربوط به قبض برق شما را به طور چشمگیر کاهش میدهد. میتوان گفت با اینکه قیمت پروژکتور ال ای دی LED بالاتر است، در مدت زمان، با صرفه جویی در انرژی، به شما سود نیز میدهد.