پروژکتور های ال ای دی (LED) یکی از مهم ترین تجهیزات نوری هستند که در تامین روشنایی فضاهای مختلف داخلی و خارجی کاربرد دارند. نورافکن های ال ای دی به دلیل کیفیت و شدت بالای نور، مصرف کم انرژی، طول عمر بالا و مقاومت در برابر عوامل محیطی، در تامین روشنایی فضاهای گستردهی خارجی مانند باغ ها، استادیوم ها، فرودگاه ها، معابر و خیابان ها، پارک ها، فضاهای عمومی و … بسیار پرکاربرد هستند. همچنین، پروژکتور های ال ای دی در برابر شرایط سخت کاری مقاوم بوده و علاوه بر مصارف خانگی در نورپردازی مکان های صنعتی مانند کارخانهها، انبارها، سوله ها و … نقش مهمی ایفا میکنند. در ادامه به ۵ کاربرد مهم پروژکتور ال ای دی LED میپردازیم.
چندین کاربرد مهم پروژکتور ال ای دی LED عبارتند از: نورپردازی تابلوهای تبلیغاتی، تأمین روشنایی محوطههای بزرگ مانند خیابانها و معابر، محیطهای صنعتی مانند انبارها و سولهها، مجتمعهای تفریحی، سالنهای ورزشی، مصارف امنیتی مانند روشنایی سر در ساختمانها و نقاط تاریک کوچهها، مصارف خانگی مانند نورپردازی باغ و ویلا و در آخر روشنایی پارکها و فضاهای سبز است.
مزایای پروژکتورهای ال ای دی
در ابتدا با مزایای پروژکتور ال ای دی (LED) آشنا شویم تا پاسخ این پرسش را برای ما روشن میکند که “چرا از پروژکتور ال ای دی استفاده میکنیم؟”
- کاهش مصرف انرژی و هزینه ها
- تولید حرارت کمتر، کاهش زمان راه اندازی و افزایش ایمنی
- تولید نور با کیفیت و با شدت بالا
- مقاومت در برابر نوسانات ولتاژ
- عمر مفید طولانی
- راندمان بالا
- تنوع رنگ نور
- مقاومت در برابر عوامل محیطی
- بدون سروصدا
- دوستدار محیط زیست و بدون مواد و امواج مضر
- کارایی بازه دمایی ۱۰- تا ۶۰+ درجه سانتیگراد
بنابراین به دلیل مزایای متعدد پروژکتور ال ای دی (LED)، این نورافکن ها برای روشنایی خانگی، صنعتی و امنیتی بسیار پرکاربرد میباشند. پس تعجبی ندارد که قیمت پروژکتور ال ای دی نسبت به محصولات مشابه بالاتر باشد.
۵ کاربرد مهم پروژکتور ال ای دی LED
پروژکتور های LED برای نورپردازی فضاهایی با متراژ بالا ، عناصر شهری و بناهای تاریخی مورد استفاده قرار میگیرند. که در ادامه به چند مورد از مهمترین کاربردهای این پروژکتورها میپردازیم.
بیلبوردهای تبلیغاتی
در بزرگراهها و محیطهای عمومی، نورپردازی بیلبوردها و تابلوهای تبلیغاتی با استفاده از پروژکتورهای ال ای دی صورت میگیرد تا تبلیغات به خوبی نمایش داده شوند. میزان و کیفیت روشنایی بالای این پروژکتورها باعث میشود تا کوچکترین جزئیات تابلوهای تبلیغاتی به خوبی نمایان شده و توجه عموم را به خود جلب کنند.
محوطههای بزرگ و معابر
معابر از جمله فضاهای بزرگ خارجی میباشند که دائما در معرض گرما، سرما، رطوبت، گرد و غبار، باران، برف و حشرات قرار میگیرند، بنابراین برای نورپردازی آن ها باید از پروژکتور ال ای دی (LED) که مقاوم به عوامل خارجی هستند، استفاده شود. از طرفی، در نورپردازی معابر و محوطه های بزرگ، به منبع نوری با زاویه تابش گسترده و نور با کیفیت نیاز است، که پروژکتور SMD، تمام مشخصات را داراست و میتوان با حداقل تعداد پروژکتور، نورپردازی مناسبی ایجاد کرد.
نورپردازی سوله ها و انبارها
سولهها و کارخانهها نیازمند نورپردازی قوی جهت روشنایی کامل محیط و تشخیص کالاها هستند، از طرفی معمولا نورپردازی در این مکان ها ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته صورت میگیرد. بنابراین، در مصارف صنعتی، کیفیت و طول عمر منبع نور از اهمیت بالایی برخوردار است و انتخاب پروژکتورهای ال ای دی (LED) تصمیم بسیار هوشمندانهایست.
از طرفی پروژکتورهای ال ای دی(LED) به دلیل عدم انتشار امواج مضر برای نورپردازی مکان های حساس مانند انبار نگهداری مواد خوراکی بسیار مناسب هستند.
بسته به نوع فعالیت در سوله، ممکن است از پروژکتورهای ال ای دی SMD و یا COB استفاده شود؛ به عنوان مثال در مصارفی که کیفیت اهمیت دارد و یا پروژکتور باید در ارتفاع نصب شود، از مدل پروژکتور COB سی او بی ۱۵۰ وات استفاده میشود و جهت نورپردازی عمومی از پروژکتور های SMD میتوان بهره برد.
مجتمعهای تفریحی و سالن های ورزشی
در محیط های مختلف عمومی مانند فروشگاهها، نمایشگاهها، پارکهای سرپوشیده، پاساژها و … از پروژکتورهای ال ای دی (LED) جهت نورپردازی استفاده میشود، که متناسب با نوع کاربری و شرایط موجود، میتوان از پروژکتور LED، پروژکتور SMD و یا پروژکتور COB استفاده کرد. از طرفی در فضاهای ورزشی مانند استادیوم ها، ورزشگاهها و سالنهای ورزشی، پروژکتورهای ال ای دی با نور با کیفیت، بدون فلیکر و چشمک زدن اهمیت زیادی دارد، بنابراین با استفاده از انواع پروژکتور ال ای دی میتوان از نور باکیفیت بهره برد که موجب جلوگیری از خستگی چشم ورزشکاران میشود و تمرکز آنها را افزایش میدهد.
فضاهای سرسبز و روباز
در نورپردازی فضاهای سبز و روباز، کیفیت حرف اول را میزند زیرا از طرفی پروژکتور دائما در معرض عوامل بیرونی مانند نور خورشید، سرما، حشرات و گرد و غبار است و از طرف دیگر باید نورپردازی خوبی ایجاد کند. پروژکتورهای COB با شاخص نمود رنگ بالا و همچنین قدرت پرتاب نور بالا، مناسب برای روشنایی پارک ها، باغها و ویلاها هستند.
به طور کلی استفاده از پروژکتورهای ال ای دی در فضاهای روباز و سرپوشیده با مساحت بالا، در مصارف خانگی، صنعتی و حتی امنیتی مانند روشنایی نقاط تاریک در جلوی ساختمان و کوچه، بسیار رایج است.
انواع پروژکتور ال ای دی (LED)
آشنایی با انواع پروژکتور ال ای دی (LED)، به ما در انتخاب و خرید پروژکتور ال ای دی متناسب با نیازمان بسیار کمک میکند و از هدر رفتن پول ما جلوگیری میکند. در مقالهی راهنمای خرید پروژکتور ال ای دی مفصل در مورد انتخاب و خرید این نورافکن ها صحبت کرده ایم.
انواع پروژکتورهای ال ای دی را به چهار روش میتوان طبقهبندی کرد:
- انواع پروژکتور ال ای دی بر اساس تکنولوژی ساخت
- انواع پروژکتور ال ای دی بر اساس نوع انرژی مصرفی
- انواع پروژکتور ال ای دی بر اساس رنگ نور
- انواع پروژکتور ال ای دی بر اساس مکان نصب
۱. تکنولوژی ساخت
رایج ترین دستهبندی پروژکتورهای ال ای دی (LED) بر اساس فناوری تولید آن هاست که به پروژکتور SMD و همچنین پروژکتور COB تقسیم میشوند.
در هر دو نوع پروژکتور ال ای دی، از چیپ ال ای دی که جدیدترین تکنولوژی روز است، استفاده میشود اما فناوری ساخت آن ها با هم متفاوت است.
پروژکتور SMD یا همان Surface Mounted Device، دارای چندین چیپ ال ای دی مجزا میباشد که به صورت مسطح درآمدهاند و با فناوری نصب سطحی، بدون دخالت نیروی انسانی، بر روی صفحهای که بستر چیپهاست (PCB) قرار میگیرند، بنابراین نیازی به سوراخ کردن برد نیست و خطا بسیار پایین است.
پروژکتور COB یا همان Chip on Board، نسل بعد از SMD میباشد که تراشه ال ای دی مستقیما روی برد قرار میگیرد و به صورت یک پنل نورانی دیده میشود.
از آنجایی که در ساختار پروژکتور SMD از چندین چیپ ال ای دی استفاده شده است، در صورت بروز مشکل برای یک چیپ، پروژکتور روشنایی خود را از دست نمیدهد.
از مشخصات برجستهی پروژکتور SMD میتوان به زاویه تابش گسترده بالای ۹۰ درجه اشاره کرد؛ با توجه به این مشخصه، میتوان از پروژکتور SMD جهت نورپردازی فضاهای بزرگ بهره برد و کمترین تعداد پروژکتور ممکن را به کار گرفت. در حالی که زاویه تابش پروژکتور COB محدودتر و نهایت تا ۹۰ درجه است.
پروژکتور SMD مناسب استفاده در ارتفاعات کم (نهایت تا ۴ متر) میباشد، اما قدرت پرتاب نور در پروژکتور COB بسیار بالا بوده و میتوان از آن در ارتفاعات استفاده کرد.
پروژکتور SMD، نسبت به پروژکتور COB، رنگ نور متنوع تری ارائه میدهد.
به طور کلی، پروژکتور COB نور متمرکز تر و باکیفیتتری تولید میکند.
۲. نوع انرژی مصرفی
پروژکتورهای ال ای دی، بر اساس اینکه منبع تغذیه آنها برق ۲۲۰ ولت شهری و یا انرژی خورشید است به دو دسته تقسیم میشوند.
۱. برق شهری ۲۲۰ ولت
غالبا پروژکتورهای ال ای دی (LED) انرژی خود را از برق ۲۲۰ ولت شهری میگیرند. به این نکته توجه داشته باشید که تمام بودجهی خود را صرف خرید پروژکتور نکنید؛ زیرا پس از خرید، نیاز به یک تکنسین برق جهت نصب پروژکتور ال ای دی خود و برق کشی آن خواهید داشت. بنابراین، هزینههای مربوط به کابل کشی را در نظر داشته باشید.
۲. انرژی خورشیدی
در صورتی که فضای مورد نظر شما در معرض نور خورشید است و یا هزینههای مربوط به برق کشی بسیار بالاست، میتوانید از پروژکتور ال ای دی (LED) خورشیدی استفاده کنید. این پروژکتورها انرژی خورشید را ذخیره کرده و در شب روشنایی مورد نیاز را تامین میکنند. پروژکتورهای ال ای دی خورشیدی به کمک سنسورهای خود، هنگام شب خود به خود روشن میشوند.
۳. رنگ نور
پروژکتور ال ای دی مورد نظر خود را میتوانید با توجه به نوع کاربری آن در سه رنگ مهتابی، آفتابی و یا طبیعی خریداری کنید. رنگ مهتابی یا همان سفید مناسب استفاده در فضاهای صنعتی و کارگاهی مانند انبارها سولهها و همچنین مصارف امنیتی مانند روشنایی سردر خانهها میباشد. در مقابل، نور زرد باعث افزایش گرما و صمیمیت محیط میشود و برای استفاده در باغها، رستورانها، ویلاها و … کاربرد دارد. در نهایت نور طبیعی، با دمای رنگ معتدل، مناسب نورپردازی فضاهای کاری میباشد.
۴. مکان نصب
نصب پروژکتور ال ای دی (LED) میتواند بر روی دیوار یا سقف انجام شود. در شرایطی که محیط سرپوشیده با سقفی بلند است، استفاده از پروژکتور ال ای دی سقفی پیشنهاد میشود. در مقابل، نورپردازی محیطهای داخلی با سقف کوتاه و یا محیطهای خارجی، توسط پروژکتور ال ای دی (LED) دیواری انجام میشود.
سخن پایانی
در این مقاله سعی داشتیم کاربرد مهم پروژکتور ال ای دی (LED) را مفصل بررسی کنیم. پروژکتور ال ای دی (LED) از مهمترین منابع تامین روشنایی هستند که در مکان های سرپوشیده و روباز با متراژ بالا کاربرد دارند. مزایای متعدد پروژکتور ال ای دی مانند مصرف پایین برق، طول عمر بالا، کیفیت نور، شدت نور، مقاومت در برابر عوامل محیطی، عدم انتشار امواج مضر و … ، رقبای این نورافکن ها را در بازار شکست داده است.