تفاوت های پروژکتور COB و SMD
با پیشرفت تکنولوژی ال ای دی، نسل جدید پروژکتورهای ال ای دی (LED)، یعنی پروژکتور SMD و پروژکتور COB وارد بازار شدند. پروژکتورهای SMD و COB نسبت به پروژکتورهای ال ای دی (LED)، گرمای کمتری تولید میکنند، انرژی را بهینه ترمصرف میکنند و در نهایت کیفیت و شدت نور تولیدی آن ها بالاتر است. از طرفی تفاوت در فناوری ساخت پروژکتور SMD و پروژکتور COB باعث ایجاد تفاوت های ساختاری، ظاهری و کاربردی در این نورافکن های ال ای دی شده است.
در ابتدا برای پاسخ به این پرسش که “تفاوت های پروژکتور COB و SMD چیست؟” تفاوت پروژکتورهای SMD و COB در ساختار این دو نوع نورافکن ال ای دی است. پروژکتور SMD (مخفف Surface Mounted Device) از چندین چیپ ال ای دی مجزا در هر بستهبندی SMD تشکیل میشود.
در حالی که، در پروژکتور COB، چیپهای ال ای دی (معمولا ۹ دیود) مستقیما و بدون فاصله بر روی برد قرار میگیرند و تعداد اتصالات کم است (۲ اتصال در هر مدار). پروژکتورهای SMD دارای زاویه نور گستردهتر (بالای ۹۰ درجه)، تنوع رنگ نور بیشتر و قیمت پایینترمیباشد، همچنین قابل استفاده در ارتفاعات کم میباشد. در مقابل، پروژکتورهای COB زاویه نور محدودتر (زیر ۹۰ درجه)، نور متمرکز تر، کیفیت نور بالاتر، ابعاد کوچکتر، قدرت پرتاب نور بالاتر دارد و مناسب نصب در ارتفاعات بیشتر است.
حال اجازه دهید به پنج تفاوت اصلی این دو پروژکتور بپردازیم.
۱. تفاوت در کاربرد
پروژکتور SMD، به دلیل زاویه پخش نور گسترده و مقاومت در برابر عوامل بیرونی (رطوبت، نور خورشید، گرد و غبار، حشرات و …) مناسب استفاده در فضاهایی با متراژ بالا و روباز میباشد. علاوه بر این پروژکتور SMD در ارتفاعات کم (کمتر از ۴ متر) استفاده میشود.
همچنین این پروژکتورها طول عمر بالایی دارند و از آنجایی که دارای چند چیپ ال ای دی هستند در صورت بروز مشکل برای یک چیپ، چیپ های دیگر کارایی خود را از دست نمیدهند و پروژکتور همچنان روشنایی خود را دارد. علاوه بر فضاهای روباز و گسترده، از پروژکتور SMD در فضاهایی که به دقت زیاد نیاز میباشد مانند سالن مطالعه، کارگاه ها، اتاق عمل و … استفاده میشود.
پروژکتور COB نوری متمرکز و با کیفیت بالا دارد، به همین دلیل این پروژکتورها مناسب فضاهایی هستند که به شدت نور بالا و باکیفیت، و از طرفی زاویه تابش کم نیاز دارند. لازم به ذکر است که پروژکتورهای COB به دلیل پرتاب نور عالی، برای نصب در ارتفاعات بسیار مناسب هستند. این پروژکتورها جهت نورپردازی معابر، خیابان ها ، انبارها و … کاربرد دارند.
شما میتوانید در مقاله”۵ کاربرد مهم پروژکتور ال ای دی LED” با کاربردهای مهم این محصول به طور کامل آشنا شوید.
۲. تفاوت ساختاری
تفاوت های پروژکتور COB و SMD از نظر ساختاری در منبع نوری پروژکتورهای SMD، مانند پروژکتور ال ای دی (LED)، از چیپ های ال ای دی استفاده میشود، با این تفاوت که چیپ ها به صورت مسطح درآمده و در هر پکیج SMD تعدادی چیپ مجزا، با فاصله، بر روی صفحه PCB قرار میگیرند. پروژکتورهای SMD همچون “پروژکتور اس ام دی SMD 100 وات” نور بدون سایه ایجاد میکند اما نقاط ریز تیره در آن اندکی بیشتر دیده میشود. در فرآیند قرارگیری چیپ ها بر روی صفحه، نیروی انسانی دخالت ندارد و نیازی به سوراخ کردن برد نیز نمیباشد، بنابراین درصد خطا بسیار پایین است.
در مقابل، در پروژکتور ال ای دی COB، چیپ ال ای دی مستقیما روی برد قرار میگیرد و در صورت روشن شدن به صورت یک پنل روشن دیده میشوند. همچنین، تعداد دیودهای به کار رفته در پروژکتور COB، بیشتر از پروژکتور SMD میباشد. هر چیپ COB معمولا دارای ۹ دیود ال ای دی میباشد که همگی روی یک مدار نصب میشوند و تنها ۲ نقطه اتصال دارد، بنابراین مانند یک صفحه نورانی دیده میشود، مقدار بالایی نور در یک سطح کوچک ایجاد می کنند و هدر رفتن انرژی روشنایی کاهش پیدا کند. بنابراین در پروژکتور COB کیفیت و شدت نور بالاتر است و نور متمرکزتری ایجاد میکند.
۳. تفاوت در قیمت
قیمت پروژکتور ال ای دی به عواملی همچون توان مصرفی، میزان شار نوری، درجه حفاظت IP و حتی گارانتی محصول بستگی دارد. به طور کلی پروژکتور ال ای دی (LED)، در مقایسه با پروژکتور COB و SMD قدیمیتر است، بنابراین قیمت آن پایین تر میباشد. همچنین پروژکتور ال ای دی COB اندکی از پروژکتور ال ای دی SMD گران تر است.
۴. تفاوت در ابعاد
پروژکتورهای ال ای دی نسبت به رقبای قدیمی خود مانند پروژکتورهای گازی، ابعاد کوچک تری دارند. در مقایسه ابعاد پروژکتور ال ای دی، خود پروژکتورهای ال ای دی (LED) نسبت به پروژکتور COB و SMD بزرگ تر بوده و پروژکتور COB مانند “پروژکتور COB سی او بی ۵۰ وات” جمع و جور تر است.
۵. تفاوت نور تولیدی
تفاوت های پروژکتور COB و SMD در کیفیت نور پروژکتور SMD و COB، نسبت به پروژکتور ال ای دی (LED)، بالاتر است و سایه ای ایجاد نمیکند. در ساختار پروژکتور COB دیودهای بیشتری وجود دارند و فاصلهای بین چیپ های ال ای دی نیست، بنابراین نور متمرکز تری ایجاد میکند به طوری که هالهای اطراف نور ایجاد نمیشود. از طرفی به دلیل وجود رفلکتور در پروژکتورهای COB، زاویه پخش نور محدود و زیر ۹۰ درجه است بنابراین برای نورپردازی، به تعداد بیشتری پروژکتور COB نیاز است.
البته شدت و قدرت پرتاب نور در پروژکتور COB بسیار بالاست و برای نورپردازی در ارتفاعات و یا نورپردازی مکان های سرپوشیده با سقف بلند بسیار مناسب هستند، همچنین در نورپردازی معابر و خیابان ها از این نورافکن های ال ای دی استفاده میشود.
پروژکتور SMD نیز نوری با کیفیت بالا و شفاف ایجاد میکند. در این نوع نورافکن های ال ای دی، زاویه پخش نور گسترده تر و بالای ۹۰ درجه است، بنابراین برای نورپردازی محیط های گسترده به تعداد کمتری پروژکتور SMD نیاز بوده و خرید پروژکتور ال ای دی SMD انتخاب اقتصادی تری خواهد بود.
و در نهایت با وجود اینکه پروژکتور ال ای دی، نسبت به پروژکتورهای قدیمی گازی و متال هالید، نور با کیفیت تری ارایه میدهند، اما در مقایسه با پروژکتور COB و SMD، کیفیت نور پایین تر بوده و سایه نیز ایجاد میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله تفاوت های پروژکتور COB و SMD را به طور دقیق از نظر ساختار داخلی، ابعاد، کیفیت نور، کاربرد و قیمت بررسی کردیم. به طور خلاصه مشخصات پروژکتور SMD؛ پخش گسترده نور، تولید گرمای کمتر، کاربرد در ارتفاعات کمتر از ۴ متر و قیمت مناسبتر میباشد.
در مقابل، از مشخصات پروژکتور COB میتوان به نور با کیفیت و متمرکز، قدرت پرتاب نور بالا، زاویه پخش نور محدود، مناسب استفاده در ارتفاعات تا ۲۰ متر و قیمت نسبتا بالاتر اشاره کرد. هر دو نوع پروژکتور ال ای دی (LED) مزایا و معایب خاص خود را دارند و توصیه میکنیم قبل از خرید پروژکتور ال ای دی، حتما مقالهی راهنمای خرید پروژکتور ال ای دی (LED) را مطالعه کنید، همچنین کارشناسان با تجربه ی ما در پروژکتور کالا آمادهی کمک و مشاوره به شما کاربران گرامی میباشند. اگر هرگونه سوالی در مورد تفاوت های پروژکتور COB و SMD دارید، لطفا در کادر زیر بنویسید تا کارشناسان ما به آن پاسخ دهند.