پروژکتور ال ای دی

۱۰ دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی (LED)

چشمک زدن پروژکتور ال‌ای‌دی

دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی

یک مشکل رایج با پروژکتورهای ال‌ای‌دی LED این است که ممکن است سوسو بزنند؛ یعنی به سرعت روشن و خاموش شوند، این مشکل به خودی خود از بین نمی‌رود و باید دلایل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED و تعمیر آن را بلد باشیم. از آنجا که نورافکن‌های ال‌ای‌دی LED، معمولا، برای روشن کردن یک محوطه‌ی بزرگ استفاده می‌شوند، چنین سوسو زدنی می‌تواند به شدت از کارایی آن‌ها بکاهد.

با این حال، شناسایی علت رفتار ناپایدار پروژکتورهای ال‌ای‌دی LED یا همان فلیکرینگ آسان نیست و دلایل بسیاری می‌تواند برای این مشکل وجود داشته باشد. به عنوان مثال علت چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED می‌تواند به دلیل نقص در مدار درایور باشد که وظیفه‌ی تأمین جریان الکتریکی مناسب را در پروژکتور LED دارد. به طور خلاصه می‌توان گفت ۱۰ دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED عبارتند از:

  • برق‌کشی نامناسب و اتصالات شل
  • نوسانات ولتاژ و مشکل در ترانسفورماتور
  • استفاده از سوئیچ‌های دیمری و کلیدهای چراغ‌دار
  • قدیمی بودن مدارهای الکتریکی
  • بالا بودن مصرف برق محله
  • نصب نادرست پروژکتور ال‌ای‌دی LED
  • نفوذ رطوبت و آب به داخل پروژکتور LED
  • خرابی قطعات داخلی مانند درایور، هیت‌سینک و …
  • پایین بودن کیفیت پروژکتور ال‌ای‌دی LED
  • خرابی سنسورهای حرکتی

دلایل چشمک زدن پروژکتور ال‌ای‌دی

در ادامه هر یک از دلایل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED و راهکارهای مقابله با آن را توضیح خواهیم داد.

 

علت چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED

در ابتدا باید گفت اگر پروژکتور ال‌ای‌دی LED شما هر از گاهی سوسو می‌زند، می‌تواند کاملا طبیعی باشد و دلایل ساده‌ای داشته باشد. اما حتما توجه داشته باشید چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED شما واقعاً به ندرت اتفاق می‌افتد یا به طور منظم رخ می‌دهد. در صورتی که مشکل جدی باشد ممکن است به دلیل بروز عیب در سیم‌کشی و یا مدار الکتریکی پروژکتور LED رخ داده باشد. اگر سوسو زدن قبلاً رخ نداده و یک تغییر جدید است، حتما علت را پیدا کرده و سپس آن را رفع آن پیدا کنید. در اینجا به ۱۰ دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی (LED)، پرداخته‌ایم.  

 

۱. سیم‌کشی و اتصالات برق نامناسب 

دلیل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED ممکن است خطرناک‌تر از مدار قدیمی یا نوسان ولتاژ باشد. این مشکل می‌تواند به دلیل سیم‌کشی شل و نامناسب وسایل قدیمی، سوئیچ‌ها، قطع‌کننده‌ها و اتصالات باشد. مشکل ممکن است به دلیل یک بخش خاص از کل سیم‌کشی و یا کلی باشد، اما به کیفیت پایین سیم‌کشی مرتبط است. علاوه بر سوسو زدن، می‌تواند منجر به عملکرد ضعیف سایر وسایل الکتریکی شود. از همه مهم‌تر کابل‌کشی غیر اصولی هنگام نصب پروژکتور ال‌ای‌دی LED و شل بودن اتصالات می‌تواند دلیل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED شما باشد. 

بدتر از همه، یکی از علل اصلی آتش‌سوزی در ساختمان‌های مسکونی و تجاری در سراسر جهان، کیفیت پایین سیم‌کشی، سوئیچ‌ها و وسایل قدیمی و معیوب است که باید مدت‌ها پیش تعویض می‌شدند. اتصالات شل می‌توانند باعث ایجاد جرقه شوند که یکی از علل اصلی آتش‌سوزی است. به همین ترتیب، یک اتصال شل در مدار الکتریکی می‌تواند باعث ایجاد مقاومت بالاتر شود، به شکل خطرناکی گرم شود و ایمنی کل تأسیسات را به خطر بیاندازد.

 

حال نحوه‌ی تعمیر چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED چگونه است؟

بهترین راه کمک گرفتن از یک تکنسین برق است، بنابراین اگر یک برقکار نیستید، سعی نکنید مشکل سیم‌کشی را رفع کنید. مهم است که به یاد داشته باشید که سیم‌کشی یا اتصال شل در هر یک از لوازم جانبی استفاده شده در سیم‌کشی نه تنها می‌تواند باعث عملکرد ضعیف دستگاه‌ها و وسایل الکتریکی شود یا برق بیش از حد معمول بکشد، بلکه خطراتی مانند آتش‌سوزی خانه و برق‌گرفتگی را نیز به همراه دارد.

 

۲. نوسانات ولتاژ و اختلال در ترانسفورماتور

یکی از ۱۰ دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED نوسان ولتاژ می‌باشد.  نوسان ولتاژ بر میزان جریانی که به دستگاه خروجی می‌رسد تأثیر می‌گذارد، که در این مورد پروژکتورهای LED (دیود ساطع کننده نور) هستند. برای تعیین اینکه آیا نوسان ولتاژ علت سوسو زدن نورافکن‌های LED است، توجه کنید که وقتی یک وسیله یا سیستم الکتریکی دیگر در حال استفاده است، نورافکن ال‌ای‌دی LED شما چگونه رفتار می‌کند. اگر نورافکن دقیقاً وقتی که سیستم الکتریکی دیگر روشن می‌شود، سوسو بزند، دلیل آن نوسانات ولتاژ می‌تواند باشد. 

نوسان ولتاژ می‌تواند در مدار نورافکن که چندین لامپ LED با ولتاژ پایین به هم به صورت موازی و سری متصل شده‌اند، رخ دهد. نوسان ولتاژ می‌تواند باعث کم نور شدن و سوسو زدن چراغ‌ها و پروژکتورهای LED شود، به ویژه  زمانی که یک وسیله الکتریکی بزرگ روشن می‌شود و وقتی سوسو زدن حتی پس از توقف کار چنین وسیله‌ای ادامه می‌یابد. اگر نوسان ولتاژ در محدوده ۱۸۰ تا ۲۴۰ ولت باشد، طبیعی است زیرا بسیاری از پروژکتورهای ال‌ای‌دی در برابر نوسانات برق در بازه ۱۸۰ تا ۲۴۰ ولت مقاوم هستند، اما اگر ولتاژ خارج این بازه باشد، قطعاً یکی از دلایل سوسو زدن نورافکن‌های LED است. شما می‌توانید نوسان ولتاژ را با استفاده از یک ولت‌متر اندازه‌گیری کنید.

از طرفی ترانسفورماتور یا همان سیم‌پیچ وطیفه‌ی تنظیم ولتاژ را بر عهده دارد. اگر پروژکتور ال‌ای‌دی شما ترانسفورماتور دارد ممکن است قدیمی شده باشد و نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد. در صورت بروز عیب در ترانسفورماتور، نوسانات ولتاژ به خوبی کنترل و مدیریت نمی‌شود و می‌تواند از دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED و یا نیمه روشن ماندن آن باشد.

ترانسفورماتور برق

۳. سوئیچ‌های دیمری و کلیدهای چراغ‌دار

سوئیچ‌های دیمری و کلیدهای چراغ‌دار از رایج‌ترین دلایل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED هستند. دیمرها بخشی از مدار الکتریکی هستند که به نورافکن ال‌ای‌دی LED متصل اند ، ولتاژ را تنظیم می‌کنند و به کمک آن می‌توان میزان روشنایی پروژکتور یا لامپ ال‌ای‌دی را کنترل کرد.

در نسل‌های قدیمی‌تر نورافکن‌ها که از لامپ‌های رشته‌ای استفاده می‌شد، دیمرها برای دستگاه‌های ولتاژ بالا طراحی شده بودند، بنابراین  با لامپ‌های LED که در واقع لامپ‌های ولتاژ پایین هستند، خوب کار نمی‌کنند. وقتی از آن دیمرهای قدیمی در نورافکن‌های ال‌ای‌دی LED استفاده می‌شود، معمولاً با فناوری جدید ال‌ای‌دی LED خوب کار نمی‌کنند و این باعث سوسو زدن پروژکتورهای LED می‌شود. با این حال، انواع جدیدتر سوئیچ‌های دیمر هستند که با لامپ‌های ال‌ای‌دی LED و پروژکتورهای ال‌ای‌دی LED سازگار هستند و به خوبی با هم کار می‌کنند.  

کلیدهای چراغ‌دار نیز بسیار پرکاربرد هستند، به ویژه هنگام استفاده در تاریکی تا بتوان کلید را به راحتی پیدا کرد. باید توجه داشت با وجود اینکه جریان بسیار پایینی برای روشن کردن آن کافیست، اما همین جریان کم ممکن است، حتی در حالت خاموش، به لامپ پروژکتور برسد و از دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED شما باشد.

 

حال نحوه‌ی تعمیر چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED چگونه است؟

بنابراین، برای جلوگیری از سوسو زدن نورافکن‌های LED، می‌توان از ترکیب مناسبی از سوئیچ‌های دیمری و لامپ‌های LED دیمری که با یکدیگر سازگار هستند، استفاده کرد. اگر نورافکن‌های LED سوسو می‌زنند، اولین چیزی که باید بررسی شود مدار درایور است و اطمینان حاصل شود که سوئیچ‌های دیمری و لامپ‌های LED از نوع جدیدتر و قابل تنظیم هستند. همچنین اگر از کلید چراغ‌دار استفاده کرده اید، می‌توانید قاب آن را باز کنید و لامپ داخل کلید را از آن خارج کنید.

 

۴. پایین بودن ظرفیت تامین برق و قدیمی بودن مدارهای الکتریکی

بسیار پیش می‌آید که مدارهای الکتریکی موجود دهه‌ها قبل نصب شده‌اند، زمانی که تعداد کمی از وسایل برقی که امروزه استفاده می‌شوند وجود داشتند. براساس نیازهای آن زمان، مدارها ساده بودند و برای تحمل بار چند لامپ و پنکه طراحی شده بودند. در مقایسه با آن زمان، امروزه ما از تعداد زیادی وسایل برقی و دستگاه‌هایی استفاده می‌کنیم که مقدار زیادی برق از سیستم می‌کشند که نه تنها پیش‌بینی نشده بودند بلکه برای برآورده کردن این تقاضا ساخته نشده بودند. در نتیجه، مدار قادر به تأمین نیاز همه وسایل برقی به طور کارآمد نیست و باعث می‌شود که آنها عملکرد ضعیفی داشته باشند یا بیش از حد برق مصرف کنند.

بنابراین، از دیگر دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED می‌تواند مدارهای الکتریکی قدیمی باشد. آیا زمانی که یک وسیله برقی مانند کولر گازی یا ماشین لباسشویی را روشن می‌کنید، سوسو زدن پروژکتور ال‌ای‌دی LED شروع می‌شود؟ اگر چنین است، به این معنی است که مدار الکتریکی شما ممکن است قدیمی باشد، یعنی وسایل برقی بیش از حد از مدار برق می‌کشند که مدار نمی‌تواند بدون مشکل، برق مورد نیاز را تامین کند.

هر مدار الکتریکی ظرفیت محدودی برای تأمین برق دارد. اگر سعی کنیم با وصل کردن وسایل مختلف، برق بیشتری بکشیم، مدار نمی‌تواند به طور کارآمد برق مورد نیاز برای عملکرد درست همه دستگاه‌های برقی را تأمین کند. اگر سوسو زدن زمانی شروع شود که وسایل بزرگ روشن می‌شوند، ممکن است به این دلیل باشد که آنها برای شروع به برق بیشتری نیاز داشته باشند و این باعث افت ولتاژ و کم‌نور شدن یا چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED و سایر چراغ‌ها شود. این یک پدیده بسیار رایج است و حتی در سیستم‌های الکتریکی که خوب طراحی شده باشند نیز رخ می‌دهد.

 

حال نحوه‌ی تعمیرچشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED چگونه است؟

اگر سوسو زدن فقط در هنگام روشن شدن سایر وسایل الکتریکی رخ می‌دهد، می‌توان آن را نادیده گرفت. اما اگر شدید و دائمی است، باید از یک برق‌کار کمک بگیرید تا بررسی کند که چه چیزی باعث عملکرد ضعیف سیستم الکتریکی می‌شود. ممکن است برخی وسایل به طور مداوم به دلیل موتور خراب برق بیشتری بکشند یا سیستم الکتریکی نیاز به تقویت داشته باشد.

 

۵. بالا بودن مصرف برق همسایگان

مصرف زیاد برق در منطقه همسایه می‌تواند از دلایل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED یا دیگر لامپ‌ها شود. تامین برق در خانه شما از طریق یک ترانسفورماتور انجام می‌شود که آن را با دیگران در همسایگی خود به اشتراک می‌گذارید. در مقایسه با میزان برق مصرفی شما، همسایگان شما به صورت جمعی برق بسیار بیشتری مصرف می‌کنند و این بر ولتاژ برقی که شما در خانه یا واحد تجاری خود دریافت می‌کنید، تأثیر می‌گذارد. این امکان وجود دارد که وقتی همسایگان شما شروع به استفاده از وسایل پرمصرف می‌کنند، افت ولتاژ در مدار الکتریکی خانه شما رخ دهد. چنین افت ولتاژی می‌تواند باعث سوسو زدن نورافکن‌های LED شما شود.

برای اطمینان از اینکه این مشکل فقط به دلیل مصرف زیاد برق توسط همسایگان رخ نمی‌دهد، می‌توانید با یک برق‌کار مشورت کنید و او می‌تواند راه حلی برای مشکل پیدا کند. اما همچنین ممکن است که همراه با نورافکن‌های LED شما، سایر نورهای مشابه در همسایگی شما نیز سوسو بزنند. اگر اینطور باشد، احتمالاً مشکل در خود خدمات برق است. 

افزایش مصرف برق

۶. کیفیت پایین یا خرابی قطعات داخلی مانند درایور، چیپ ال‌ای‌دی، هیت‌سینک و … 

بروز عیب و خرابی در قطعات داخلی پروژکتور می‌تواند از دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED باشد.

  • درایور LED: یک قطعه‌ی مهم می‌باشد که جریان برق و ولتاژ را کنترل می‌کند و اختلال در کارکرد این قطعه باعث ناپایداری جریان ورودی پروژکتور ال‌ای‌دی می‌شود. بنابراین مشکل در درایور از دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED  می‌باشد.
  • چیپ ال‌ای‌دی: مهم‌ترین قطعه LED می‌باشد. یک قطعه‌ی نیمه‌هادی است که از خود نور ساطع می‌کند.
  • هیت سینک: نقش خنک‌کننده را دارد و از داغ شدن LED ها جلوگیری می‌کند. در صورت خرابی این قطعه، پروژکتور بسیار گرم می‌شود که می‌تواند دلیل چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED باشد.
  • لنز: لنز وظیفه‌ی پخش نور و جلوگیری از ورود گردوغبار و … را دارد.
  • مدار الکترونیکی: PCB (مخفف Printed Circuit Board) همان تخته مدار چاپی است که از طریق چاپ بر روی ماده‌ی سخت و قابل انعطاف ایجاد می‌شود.

 

۷. نفوذ آب و رطوبت به داخل پروژکتور ال‌ای‌دی و شرایط دمایی نامساعد

استفاده از پروژکتور LED در فضای بیرونی بسیار رایج می‌باشد و در این حالت پروژکتور شما در معرض عوامل محیطی مانند رطوبت و باران قرار می‌گیرد. حال اگر رطوبت به داخل قاب پروژکتور ال ای دی و مدار داخلی آن نفوذ کند، می‌تواند اتصال کوتاه ایجاد کند یا باعث خرابی در مدار الکترونیکی شود. در نهایت، نفوذ رطوبت می‌تواند باعث چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED و یا حتی مشکلاتی مانند برق گرفتگی شود.

به منظور جلوگیری از این مشکل، هنگام خرید پروژکتور ال‌ای‌دی، به ویژه اگر قرار است در فضای بیرونی استفاده شود، به درجه حفاظت IP توجه کنید. پروژکتور ال‌ای‌دی LED با درجه حفاظت IP۶۶، IP۶۵ و IP۶۷ در برابر عوامل جوی و محیطی مقاومت بسیار بالایی دارد، اما به طور کلی پروژکتور LED با درجه حفاظت بالای IP۵۴ از مقاومت خوبی برخوردار است. از طرفی اگر دمای کاری خیلی بالا یا پایین می‌تواند از دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED باشد، بنابراین هنگام خرید پروژکتور LED به بازه دمایی کاری آن توجه کنید. 

 

۸. پایین بودن کیفیت پروژکتور ال‌ای‌دی LED

پایین بودن کیفیت پروژکتور ال‌ای‌دی LED می‌تواند از دیگر دلایل اصلیچشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED شما باشد. بنابراین، هنگام خرید پروژکتور ال‌ای‌دی خود به شرکت تولیدکننده توجه کنید و از برترین برندهای پروژکتور و نورافکن ال‌ای‌دی LED خرید کنید. کیفیت محصولات روشنایی برندهای معتبر بالا بوده و می‌توانید، در صورت بروز مشکل مانند سوسو زدن پروژکتور LED، از گارانتی و خدمات پس از فروش محصول استفاده کنید. بهترین برندهای پروژکتور ال‌ای‌دی LED در بازار ایران برندهای صبا ترانس، آوا نور، شعاع، فاین الکتریک، تکنوتل، مازی نور، اکووات ، دلتا و آلتون رای می‌باشند. 

کیفیت مواد و قطعات به کار رفته در پروژکتور ال ای دی یکی از عوامل مهم در قیمت آن میباشد. هر گونه مواد و قطعه ی بی کیفیت باعث زودتر خراب شدن پروژکتور میشود. در مقاله ی “۶ تا از مهمترین عوامل موثر بر قیمت پروژکتور ال ای دی LED”  به توضیح مفیدی از این عوامل پرداخته شده است که برای شما کاربردی خواهد بود.

 

۹. اختلال در سنسور حرکتی

استفاده از سنسور حرکتی باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود، به طوری که تنها در زمان عبور و مرور افراد پروژکتور ال‌ای‌دی شما روشن می‌شود. سنسورهای حرکتی با جریان پایینی کار می‌کنند، بنابراین برای جلوگیری از چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED خود حتما از سنسور کم بار استفاده کنید. همچنین می‌توانید در صورت نیمه روشن ماندن لامپ، یک رله سوئیچ در مدار قرار دهید.

 

۱۰.  اشتباه در هنگام نصب پروژکتور ال‌ای‌دی 

همان طور که در مقاله‌ی صفر تا صد نصب پروژکتور ال ای دی LED گفتیم، بهتر است برای نصب پروژکتور LED خود از یک برقکار با تجربه کمک بگیرید، زیرا یکی دیگر از دلایل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED یا نیمه روشن ماندن آن نصب نادرست می‌باشد. 

شما میتوانید با مطالعه ی مقاله ی “صفر تا ۱۰۰ نصب پروژکتور ال ای دی LED” طریقه ی نصب صحیح و اصولی پروژکتور ال ای دی را بیاموزید و از چشمک زدن آن جلوگیری کنید.

نصب پروژکتور ال ای دی

تعمیر چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED

تا اینجا ۱۰ دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED را بررسی کردیم و راهکار مقابله با آن را ارائه دادیم. اما به طور کلی برای تعمیر پروژکتور ال‌ای‌دی LED خود می‌توانید مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. اتصالات الکتریکی داخلی و خارجی پروژکتور LED را بررسی کنید و مطمئن شوید مشکلی وجود ندارد.
  2. قطعات داخلی پروژکتور مانند درایورها را بررسی کنید و در صورت خراب بودن آن‌ها را تعویض کنید. برای بررسی درایور باید ولتاژ آن را اندازه‌گیری کنید، ابتدا درایور را به برق وصل کرده، ولتاژ را اندازه‌گیری کنید، اگر در بازه‌ی ۵۰ تا ۳۰۰ ولت بود، درایور سالم می‌باشد.  
  3. به یاد داشته باشید که ممکن است سیم فاز و نول جابه‌جا وصل شده باشند، بنابراین این دو سیم را جابه‌جا کنید تا مطمئن شوید درست متصل شده اند.
  4. و در نهایت اگر از کلید چراغ‌دار استفاده می‌کنید، قاب کلید را باز کرده و لامپ آن را خارج کنید.

 

سخن پایانی

در این مقاله ۱۰ دلیل اصلی چشمک زدن پروژکتور ال‌ ای‌ دی LED را بررسی کردیم. همان طور که پیش‌تر گفتیم سوسو زدن یا نیمه‌روشن ماندن پروژکتور ال‌ای‌دی LED می‌تواند به دلیل سیم‌کشی نامناسب و اتصالات شل، نوسانات ولتاژ و خرابی ترانسفورماتور، خرابی قطعات داخلی به ویژه درایور و هیت‌سینک، نفوذ آب و رطوبت به داخل پروژکتور، قدیمی بودن مدار الکتریکی، بالا بودن مصرف برق همسایه‌ها، نصب اشتباه پروژکتور ال‌ای‌دی، خرابی سنسور حرکتی، استفاده از دیمرها و چراغ‌های کلیددار و بی‌کیفیت بودن پروژکتور باشد. گاه نیاز است که برای حل مشکل از برقکار کمک بگیرید و قطعه خراب شده را تعویض کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *